Nieuws! Column Science Koken met Tippies Chill Koop hier Online uw CannaBistro producten! Contact
Drugsproces begint als klucht


BORDEAUX - In grote verwarring is in het Franse Bordeaux het proces begonnen tegen twaalf Nederlanders die worden verdacht van drugssmokkel.
 
De rechtszaak begon veel te laat omdat een verdachte er niet was.
 Meteen na de opening moest de rechter de zitting schorsen, omdat een van de sleutelverdachten niet aanwezig bleek te zijn.

,,Ze zijn hem gewoon vergeten op te halen uit zijn cel!,’’ schamperde de Nederlandse advocaat Jan Verhoef. ,,Een mooi begin is dat.’’ De ontbrekende verdachte, Klaas H., was degene die de hele zaak aan het rollen bracht, door na zijn arrestatie eind 2004 volop namen van betrokkenen te noemen.

Na een uur en drie kwartier werd de zitting hervat, maar meteen weer geschorst: de verdachte bleek nog steeds niet gearriveerd. Pas in de loop van de avond nam het proces een aanvang.

De verdachten, twaalf Nederlanders, een Turk en een Pool, worden allen ervan verdacht lid te zijn van een internationale criminele organisatie die cannabis transporteerde van Spanje naar Nederland. Dat zou zijn gebeurd tussen 2001 en 2005. In totaal zou het gaan om zo’n 140 ton aan cannabis. ‘Evenveel als de jaarconsumptie in heel Frankrijk’, is in de Franse pers geschreven.

Een groot aantal verdachten zit al ruim drie jaar in voorarrest. ,,Het onderzoek duurde lang omdat het om een grote zaak gaat en er meerdere landen bij zijn betrokken,’’ verklaarde aanklager Patrick Sassoust. Zeven verdachten werden in Nederland aangehouden en uitgeleverd. ,,De samenwerking met Nederland is uitstekend verlopen. We hebben een heel sterke zaak.’’

Chauffeurs zouden volgens de aanklacht bedragen van 20.000 euro hebben gekregen om een vracht op te halen in Spanje en af te leveren bij loodsen in Nederland. Maar advocaat Verhoef heeft ernstige twijfels. ,,Mijn cliënt is aangehouden op aanwijzen van één man. Meer bewijs is er niet.’’

Ook de zaak tegen de 42-jarige verdachte Klaas Jan Bolt is zwak, meent zijn Franse advocaat Stéphane Guitard. ,,Ik zal eisen dat mijn cliënt onmiddellijk in vrijheid wordt gesteld.’’ Bolt is de enige van de verdachten die bij herhaling naar buiten is getreden met zijn verhaal. Hij zegt onschuldig te zijn.
Bron: AD/UN Door FRANK RENOUT

ICTinhetMKB - Esser Digital Creations - Niet Piekeren - CannaBistro - De Steeg BV