Wetenschappers zijn dichterbij begrip van de verslavende werking van drugs en alcohol gekomen na onderzoek onder ratten. Dat laat zien dat een hersengebied een grote hoeveelheid op morfine lijkende stoffen aanmaakt, namelijk: endorfines, na gebruik van alcohol, cocaïne en amfetamine.
Deze endorfines geven de hersenen een middel om gewend te raken aan de hunkering. Endorfine is namelijk één van de natuurlijke pijnstillers in de hersenen.
Dit is het eerste onderzoek, uitgevoerd door twee universiteiten in de VS, dat de verhoogde aanwezigheid van endorfine aan het licht brengt na drugsgebruik. Hoewel men al lange tijd onderzoek doet naar de manier waarop verslaving veranderingen in de hersenen geeft, zijn de principes nog altijd niet volledig ontrafeld. Ongeveer 15 jaar geleden werd ontdekt dat er een gebied is in de hersenen dat een verhoging van de stof dopamine geeft na drugsmisbruik.
Er wordt nu verondersteld dat de door drugs veroorzaakte uitstoot van endorfines bijdraagt aan het positief bekrachtigen en belonen van alcohol- en drugsgebruik. Wat nu duidelijk is geworden, is nog niet genoegd om de volledige biologie van verslaving te verklaren. Deze bevindingen geven een stukje van de puzzel.
|